1. בפני בקשה של מנהלי החברה, המצויה בכינוס ובקשה לפירוק תלויה ועומדת נגגדה, להורות לכונסת הנכסים להציע להתמחרות המערכות A ו-D, שהיו בבעלות החברה (להלן- "המערכות"), לאור העובדה שהוגשה בקשה לרכוש אותן בסכום של 300,000 ש"ח ויש אף מציעים נוספים המעוניינים במערכות אלה, ובהמשך הוגשה הצעה נוספת לרכוש מערכות אלה בסכום של 600,000 ש"ח.
2. כונסת הנכסים בתגובתה ציינה, כי מערכות אלה נמסרו למשיבה 3 (להלן- "דג הים), אשר הפעילה את חוות הדגים בתקופת הכינוס ואף ניתנה לה האופציה לרכוש את הציוד של החווה, היה ולא ינתן המשך הזכיון, על ידי מינהל מקרקעי ישראל, להפעלת חוות הדגים במקום.
עוד נטען כי אף שהשמאי העריך מערכות אלה בשווי אפס, הרי שהן חלק מציוד החברה, אותו התחייבה כונסת הנכסים למכור לדג הים, בהתאם למתווה שאושר על ידי בית המשפט. בניגוד לעמדת המבקשים, דג הים לא הודיעה כי אין בדעתה לרכוש המערכות, אלא כי לא
"תהיה לה התנגדות להוצאת המערכות... מכלל המכר ומכירתן במסגרת הכינוס, ובלבד שהמערכות... יוצאו משטח החווה הימית וזאת בתוך זמן קצר ונקוב" (ס' 5 לתגובה).
כונסת הנכסים, מתוך רצון להעשיר את קופת הכינוס, ציינה כי ניתן למכור את המערכות
"ולא שום זכות להפעלתם בים" (ס' 7 לתגובה). המכירה יכולה להתבצע בכפוף לכך שהמערכות יוצאו משטח החווה הימית, בעוד שעיון בהצעות מלמד כי כוונת המציעים אינה לרכישת המערכות אלא רכישת זכויות כלשהן בחווה הימית, והם מייחסים למערכות עצמן שווי אפס, אך מנסים בדלת האחורית לתפוס אחיזה, על מנת לנסות ולטעון בעתיד לזכות השימוש בים.
הכונ"ר תומך בעמדת כונסת הנכסים, שניתן למכור המערכות ובתנאי, שיוצאו מתוך שטח החווה הימית.
המבקשים בתשובתם מציינים, כי:
"אין מניעה למכור המערכות ... והשמשתן במיקומן הנוכחי, תוך מודעות של הקבוצה שתרכוש אותן, כי אין היא רוכשת זכויות הים עצמו...".
3. דג הים - אשר הפעילה את החווה הימים בתקופת הכינוס, על פי מתווה שאושר על ידי בית המשפט, אשר איפשר לה לרכוש את ציוד החברה - טענה שלאור המתווה שאושר על ידי בית המשפט, המערכות אינן עומדות למכירה, משהוערכו על ידי השמאי בשווי אפס, כיוון שאם השמאי היה מעריכן בסכום גבוה, היתה לדג הים מחוייבות לרכוש אותם, ובפועל, דג הים רכשה מערכות אלה במסגרת אישור בית המשפט והערכת השמאי, בשווי אפס.
לו אכן אלה היו העובדות, לא היה מנוס מלקבוע כי המערכות, נשוא המחלוקת, אכן נרכשו על ידי דג הים, משאושרה המכירה על ידי.
4. לעיתים, כאשר מאושרת רכישה של חברה בקשיים על ידי בית המשפט, ההצעות אינן תמיד אטרקטיביות. רק לאחר שהקבוצה שאושרה, השקיעה, משאבים ומסיבה זו או אחרת, החברה הופכת לאטרקטיבית, גם לאחרים, יכולה לבוא הצעה כלכלית מאוד מפתה. בנסיבות אלה, בהצעה כלכלית גבוה ולעיתים אף באופן משמעותי, לכשעצמה, אין הצדקה לסטות מהאישור שניתן ולו למען היכולת להבריא חברות או להפעילן כעסק חי. אם לא נאמר כן, התוצאה תהיה שכולם ישבו על הגדר וימתינו לזמנים "טובים יותר" ואיש לא יהיה מוכן לקחת על עצמו, הפעלת החברה בקשיים, מפאת החשש שאם ישמר את פעילותה על "אש קטנה" או יביא אותה להצלחה, תמיד ימצאו כאלה שהפעילות תקסום להם בשלב זה - ויבואו בהצעות גבוהות יותר ואף נדיבות. אם לא יובהר שיש חשיבות ליציבות וההתחייבות מחייבת את כולם ואין מקצה שיפורים מאוחר, לא ניתן יהיה לקיים פעילות כלכלית של חברות בקשיים ואף למקסם את התמורה שתצמח לנושים.
בהיבט זה טיעוניו של עו"ד בן מאיר נשמעו מאוד משכנעים, אלא שאז התברר, שההערכה של השמאי לשתי המערכות נשוא הדיון אינה בשווי אפס.
5. הסתבר שהשמאי בחוות דעתו העריך את המערכות בשווי של כ- 1,160,200 ש"ח לפני השקעה בחיפוש ובמצב תקין בו המערכת אמורה להימצא כ- 50-60 מ' בעומק הים (ס' 8.3 לחוות הדעת). השמאי הוסיף וקבע כי לצורך השמשת המערכת יש להשקיע בה כ- 1,206,986 ש"ח ויתכן אף מעבר לכך.
במצב זה, הודיע עו"ד בן מאיר, שאם צריך לשלם כספים עבור שתי המערכות, נשוא המחלוקת, אין בדעתו לשלם עליהן ולהבנתו, חוות הדעת אינה נותנת שווי כלכלי למערכות אלה ובכל מקרה יש לקבל את עמדת המינהל.
השמאי, כאמור, העריך את שווי ערכה התיאורטי של אחת המערכות בסך של 1,160,200 ש"ח, כאשר, כאמור, יש להשקיע בה כספים לרב כדי להפעילה, וההשקעה הנדרשת עולה על שווי המערכת.
מצב זה אינו יוצר שווי אפס, אלא הוא פונקציה של השקעה. משכך הדבר אין כל מניעה להעמידן למכירה, ובאין ענין לדג הים לרכוש אותן, יש להציען למכירה בתנאים כדלקמן:
זה שירכוש את המערכות לא יוכל לעשות בהן שימוש מכל מין וסוג שהוא
בים
, גם לא טיפול או תיקון המערכות ותחזוקתן בכל דרך שהיא.
ככל שירצה להשמישן, או לתחזק אותן, יהא רשאי להוציאן משטח הים אך לא להשיבן לתוכו, אלא אם יקבל אישור מאת מינהל מקרקעי ישראל
מראש ובכתב למטרה זו
.
כל ההוצאות הכרוכות בהוצאת המערכת מהים יחולו על הזוכה.
למען הסר ספק, יובהר לרוכש, שאין ברכישה זו כדי לרכוש זכות כלשהי להפעלת המערכות בים או זכויות כלשהן בים, ולא יהיו לרוכש הפוטנציאלי כל טענות בעניין זה לכונסת הנכסים או כלפי אחר, שקמה להן זכות כלשהי בגין רכישה זו, למעט הזכות להוציא את המערכות מהים.
כונסת הנכסים תפנה למציעים פוטנציאליים לרכוש המערכות בתנאים המפורטים לעיל, ולשם כך יפנה - ב"כ מנהלי החברה - מציעים פוטנציאליים לכונסת הנכסים, אשר תערוך התמחרות בין המציעים שיסכימו לרכוש המערכת בתנאים שנקבעו לעיל.